ΑΙΘΟΥΣΕΣ -Σινέ Σοφία



Αν υπάρχει ένας κινηματογράφος που επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας και μακροημέρευσης μιας κινηματογραφικής αίθουσας, αυτός είναι το Σινε Σοφία στην Αργυρούπολη. Και εξηγούμαι: Στην ευρύτερη περιοχή Αργυρούπολης-Ηλιούπολης λειτουργούσαν κάποτε 25 κινηματογράφοι, χειμερινοί-θερινοί και διαρκούς λειτουργίας. Στην πιο μεγάλη πιάτσα της Ηλιούπολης επήλθε ο απόλυτος αφανισμός, και σήμερα από τους 17 κινηματογράφους έχει απομείνει σε λειτουργία μόνο ένας θερινός, το "Μελίνα Μερκούρη", όταν στην Αργυρούπολη, από τους 8 έχουν μείνει 3: 2 θερινοί ("Αλόμα", "Σινέ Αργυρούπολη") και το Σινε Σοφία, το μοναδικό χειμερινό σινεμά σε μια τεράστια περιοχή. Άντε βγάλτε άκρη. Το γεγονός έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον δε, αν αναλογιστεί κανείς πως το Σινε Σοφία που άνοιξε το 1966 (και μάλιστα ως συνεχούς λειτουργίας, με επιφάνειες που άνοιγαν για να παίζει και το καλοκαίρι, κάποτε) και το οποίο επέζησε του "ολοκαυτώματος" δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο ούτε το ομορφότερο ούτε το εντυπωσιακότερο από τα 25 της ευρύτερης περιοχής. Κι όμως, και άντεξε και έχει και το κοινό του. 

Ίσως μεγάλο ρόλο σε αυτό να έχει παίξει και η τοποθεσία του. Σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, ένα σημείο που σφύζει από ζωή, γεμάτο από εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και all day cafe-bars, η "Σοφία" μπορεί να αποτελέσει σημείο μιας ολοκληρωμένης εξόδου, ενώ η γειτνίασή της με τον σταθμό του μετρό και με στάσεις λεωφορείου τής εξασφαλίζει και εύκολη πρόσβαση από άλλες κοντινές περιοχές με μηδέν κινηματογράφους. Η πρόσοψη του σινεμά βρίσκεται στα δύο βήματα από την πλατεία, επί της οδού Ευσταθιάδου και αποτελεί επίσης παράδοξο -αρχιτεκτονικό αυτή τη φορά. Η είσοδος βρίσκεται σε ένα αυτόνομο μικρό και χαμηλό κτίριο, ενώ η αίθουσα καταλαμβάνει τον χώρο ενός άλλου, ακριβώς από πίσω που έρχεται και κουμπώνει "διαγώνια" με την είσοδο και το μικρό φουαγέ. Αυτό συμβαίνει γιατί το οικόπεδο που φιλοξενεί την αίθουσα φτάνει μέχρι την από πίσω οδό Γερουλάνου, που συναντά "διαγώνια" την Ευσταθιάδου στην πλατεία. Η "πλάτη" της αίθουσας κοιτάζει παράλληλα τη Γερουλάνου, ενώ η οθόνη κοιτάζει υπό γωνία την Ευσταθιάδου. Μοναδική λύση για την είσοδο ήταν αυτό το μικρό κτίριο που σε βάζει υπό γωνία 45 μοιρών δίπλα στην οθόνη. Η πρόσοψη, πάντως, είναι έντονα φωτισμένη, με μεγάλα κόκκινα γράμματα και το σκίτσο μιας φωτεινής μηχανής προβολής δίπλα στο όνομα. Πολλά ταμπλώ στο φαρδύ πεζοδρόμιο φιλοξενούν φωτογραφίες και αφίσες ταινιών, ενώ μια μεγάλη επιγραφή με το λογότυπο του Dolby Stereo κυριαρχεί επάνω από τη γυάλινη "βιτρίνα", ως ανάμνηση προφανώς της αναβάθμισης του ήχου του κινηματογράφου αρχές '90s. Με δυο λόγια, η πρόσοψη φωνάζει επιτυχημένα "εδώ σινεμά".

Το ταμείο βρίσκεται στα αριστερά, αμέσως μόλις περάσετε την πόρτα της εισόδου, και δίπλα ακριβώς στην πόρτα που οδηγεί στην αίθουσα. Το μικρό αλλά σωστά εξοπλισμένο μπαρ απλώνεται ακριβώς απέναντί του, με πλάτη στον τοίχο της αίθουσας, ενώ ακριβώς μετά βρίσκονται οι σκάλες που οδηγούν στον εξώστη. 

Μπαίνοντας, λοιπόν, στην αίθουσα από την αριστερή διαγώνια πλευρά της οθόνης, αντικρίζεις τις ξύλινες all time classic πολυθρόνες, επενδεδυμένες με μπλε ύφασμα. Ούτε θυμάμαι από πότε έχω να συναντήσω τέτοια πολυθρόνα σε κινηματογράφο. Είναι άνετες, όμως, καλοσυντηρημένες, όπως και όλοι οι χώροι, παρ' ότι vintage όψης. Με διάταξη σε τρία μπλοκ με τρεις κάθετους διαδρόμους (ο τέρμα αριστερά διάδρομος δίνει πρόσβαση στις τουαλέτες, η είσοδος των οποίων βρίσκεται μέσα στην αίθουσα) προσφέρουν άνεση και απρόσκοπτη θέαση στη μεγάλη σχετικά οθόνη που βρίσκεται υπερυψωμένη, εντός σκηνής, ντυμένης με μπλε ύφασμα. Τα ηχεία είναι ορατά και τοποθετημένα ακριβώς κάτω από την οθόνη, καθώς πατάνε στη βάση της σκηνής. Η αίθουσα είναι λευκή και έχει μεγάλο ύψος, ενώ ο εξώστης (στη μέση του οποίου βρίσκεται η καμπίνα προβολής που αφήνει ελάχιστες σειρές μπροστά της, αλλά αρκετές στα δεξιά και αριστερά) βλέπει και σε δύο μικρά και στενά θεωρεία.

Η προβολή είναι ψηφιακή με σύστημα Dolby Cinema, ενώ σε καλή ένταση παίζει και ο Dolby ήχος, με καλά περιφερειακά. 

Σινε Σοφία
Ευσταθιάδου 2, Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Αγίας Τριάδος), Αργυρούπολη
Στάση μετρό: Αργυρούπολη (γραμμή 2)
Στάσεις λεωφορείων: Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (γραμμές 101, 140, 201, Β1), Πλατεία (γραμμές 101, 140, 142, Β1), 6η Αργυρουπόλεως (επί της Γερουλάνου, γραμμές 101, 201), 6η Αργυρουπόλεως (επί της Κύπρου, γραμμές 164, Β1)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)