ΑΙΘΟΥΣΕΣ - Άτταλος



Κομψή, φροντισμένη και σύγχρονη συνοικιακή αίθουσα στη Νέα Σμύρνη, ο Άτταλος αποτελεί υποδειγματική περίπτωση κινηματογράφου που εκσυγχρονίζεται χωρίς να θυσιάσει το παραμικρό από τον αρχικό του σχεδιασμό. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1963, στο υπόγειο πολυκατοικίας, σε μια μικρή κάθετο της Ελευθερίου Βενιζέλου, λίγα βήματα από την Πλατεία της Νέας Σμύρνης, πιστός κατά κάποιον τρόπο στην άτυπη παράδοση των κινηματογράφων της περιοχής να βρίσκονται όλοι σε στενά και όχι επί της κεντρικής λεωφόρου. Σχετικά μεγάλη αίθουσα, υπόγεια, ο Άτταλος ξεχώριζε για την αισθητική και τον διάκοσμό του, παρά τη σχετικά "φτωχική" είσοδο και πρόσοψη. Άντεξε όλες τις κακουχίες της κινηματογραφικής αγοράς κάθε εποχής. αντιστάθηκε στις εύκολες λύσεις, αναβαθμίστηκε τεχνικά, ανακαινίστηκε διακριτικά, φρεσκάρισε την όψη του και πάλεψε με βασικό του όπλο τον σωστό προγραμματισμό, εμμένοντας τα τελευταία χρόνια σε ταινίες από το παγκόσμιο σινεμά, αναδεικνύοντας εαυτόν στο "σαλονάτο" σινεμά της Νέας Σμύρνης. 

Η πρόσοψή του είναι τόσο λαμπερή που φωτίζει όλη την οδό Κοτυαίου, αυτή τη μικρή, κατηφορική κάθετο της Ελευθερίου Βενιζέλου, Λιτή και μικρή, βρίσκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται, ξεχωρίζει για τη φωτεινή κάθετη επιγραφή της, αλλά και τα λαμπερά φώτα που τη λούζουν, αναδεικνύοντας τα ταμπλώ με τις φωτογραφίες που βρίσκονται παντού, δεξιά και αριστερά από την είσοδο. Το ταμείο είναι επί της οδού, ακριβώς στα δεξιά της πόρτας που σας βάζει σε ένα μικρό φουαγέ, όπου βρίσκεται και το εξ ίσου μικρό μπαρ, που μολονότι δείχνει ακόμη να ζει στο 1963, είναι πολύ καλά εξοπλισμένο και σερβίρει τα αναμενόμενα, αλλά και καφέ. Η διακόσμηση του χώρου είναι ίδια και απαράλλαχτη από τότε που ο Άτταλος άνοιξε για πρώτη φορά, αλλά είναι ουσιαστικά φρεσκαρισμένη, οπότε δείχνει ρετρό και όχι παλιά. 

Σκάλες δεξιά και αριστερά του φουαγέ σάς οδηγούν στο κάτω επίπεδο, όπου βρίσκεται η αίθουσα. Λίγο πριν μπείτε, εκεί στο μικρό χώρο υποδοχής, θα παρατηρήσετε τη σημασία στη λεπτομέρεια των ανθρώπων του κινηματογράφου, οι οποίοι μπορεί να τον διατηρούν οπτικά ως είχε, αλλά φρόντισαν να αντικαταστήσουν τις πόρτες της αίθουσας με σύγχρονες, που προσφέρουν απόλυτη ηχομόνωση και κρατάνε το φως. Η αίθουσα αυτή καθ' αυτή εντυπωσιάζει με το μέγεθός της, χωρίς να δείχνει χαώδης. Τετραγωνισμένη ως επί τω πλείστον, διατηρεί την αρχική της διακόσμηση και εμφάνιση, πέραν των θέσεων που έχουν αντικατασταθεί με σύγχρονες, αναπαυτικές πολυθρόνες (σε τρία μπλοκ, με δύο κάθετους διαδρόμους ανάμεσά τους) σε μια πολύ γλυκιά απόχρωση του καφέ, πλήρως εναρμονισμένη με τη χρωματική παλέτα του χώρου. Σωμόν, μπεζ και μπλε είναι τα χρώματα που κυριαρχούν, ενισχυμένα από τον έντονο και καλοσχεδιασμένο φωτισμό. Η οθόνη είναι αυτή που εντυπωσιάζει, μολονότι σχετικά μικρή (η γεωμετρία της αίθουσας δεν προσφέρεται για μεγαλύτερη), καθώς βρίσκεται μέσα σε "κορνίζα" και μοιάζει να αιωρείται μπροστά από το γαλάζιο φόντο. Η τεχνική αναβάθμιση του ήχου μέσα στα χρόνια έχει αναγκάσει τα ηχεία να αφήσουν την κρυψώνα τους και να είναι εμφανή στη οθόνη (στο κέντρο της και στις δύο πλευρές της), αλλά δεν ενοχλούν αισθητικά. Στο φινάλε, προτιμότερο έτσι, παρά να κατέστρεφαν την οθόνη για να τα κρύψουν ή να θυσίαζαν την ακουστική της στερεοφωνίας. Η προβολή είναι ψηφιακή, με σύστημα της Dolby, ενώ της ίδιας εταιρείας είναι και ο ψηφιακός, πολυκάναλος ήχος, με τη φροντισμένη τοποθέτηση των ηχείων να ενισχύει την ακουστική, το βάθος του αλλά και τον διαμοιρασμό του στον χώρο.

Με την έναρξη της κινηματογραφικής σαιζόν 2018-2019, είχε ανακοινωθεί πως η αίθουσα θα λειτουργούσε πλέον υπό τη διεύθυνση της εταιρεία διανομής Weird Wave, η οποία είχε ξεκινήσει και εργασίες ανακαίνισης. Προβλήματα, όμως, με την πολεοδομία και τον Δήμο Νέας Σμύρνης, οδήγησαν στη διακοπή της λειτουργίας του σινεμά, αφού δεν έδιναν στη νέα διεύθυνση άδεια λειτουργίας. Λίγους μήνες αργότερα, ανακοινώθηκε πως ο Άτταλος περνούσε στα χέρια του Δήμου Νέας Σμύρνης, ο οποίος σκοπεύει να τον μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο.

Άτταλος
Κοτυαίου & Ελευθερίου Βενιζέλου, Νέα Σμύρνη
Στάση τραμ: Μεγάλου Αλεξάνδρου (γραμμές 4 & 5)
Στάση λεωφορείου: Περιμένη (γραμμές 219, 816)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)