ΑΙΘΟΥΣΕΣ - Όασις (Θερινή)





Το Παγκράτι και η ευρύτερη περιοχή του πρέπει να έχει συγκεντρωτικά τους περισσότερους θερινούς κινηματογράφους από οποιαδήποτε άλλη γειτονιά. Στο κέντρο του Παγκρατίου μάλιστα έχουμε, μόλις μερικά βήματα από Πάλας, το Όασις, ένα μικρό θερινό σινεμά με μεγάλη ιστορία, καθώς λειτουργεί αδιάκοπα από το 1961. Βρίσκεται σε μία κάθετο της Ευτυχίδου, αμέσως μετά το Άλσος, σε κεντρικότατο σημείο, αλλά η θέση του και η είσοδός του είναι τόσο "διακριτικές" που υπάρχει περίπτωση να το προσπεράσεις και να μην το δεις.

Η πρόσοψή του έχει πλάτος ίσο με τη στοά που τη φιλοξενεί και σφηνωμένο καθώς είναι ανάμεσα σε άλλα μαγαζιά και με τα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα μπροστά του δεν ξεχωρίζει με την πρώτη. Μια γρήγορη ματιά στην επιγραφή του σινεμά θυμίζει περισσότερες ομοιότητες με το Πάλας, πέραν των γειτονικών τους θέσεων. Παλιομοδίτικη ταμπέλα αλλά και μια επιγραφή που μας υπόσχεται τις καλύτερες ταινίες της σαιζόν παραπέμπουν σε μια ρετρό αισθητική, απόλυτα ταυτισμένη με το σύνολο του κινηματογράφου και της λειτουργίας του. Μπαίνετε, λοιπόν, στη στοά, διακοσμημένη με φωτογραφίες των ταινιών που προβάλλονται αυτή την περίοδο αλλά και από αφίσες κλασσικών φιλμ, και συναντάτε το ταμείο, όπου θα σας υποδεχθεί μία ευγενέστατη κυρία, έτσι όπως ακριβώς θα σας υποδεχόταν και στο σπιτικό της.

Συνεχίζετε να περπατάτε στη στοά (η οποία παρεμπιπτόντως είναι πολύ κομψά φωτισμένη και αποπνέει σπιτική ατμόσφαιρα) και μπαίνετε στην αίθουσα, όπου θέλετε-δεν θέλετε θα σταθείτε να τη θαυμάσετε. Δεν είναι απλά ότι είναι καταπράσινη, σε απόλυτη αρμονία με το όνομά της, δεν είναι απλά ότι είναι γοητευτικά μικρή, δεν είναι μόνο η χειροποίητη, ανθρώπινη διακόσμησή της με κεραμικά, είναι ότι έχεις από το πρώτο δευτερόλεπτο την εντύπωση ότι μπήκες στην αυλή ενός σπιτιού, που παρεμπιπτόντως έχει και μια οθόνη να της βρίσκεται. Βέβαια, αυτό δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, αφού το σινεμά βρίσκεται στον ακάλυπτο του μπροστινού κτιρίου, οπότε στην κυριολεξία είναι μια αυλή. Οι περισσότερες θέσεις έχουν τραπεζάκια, ενώ αυτό που κάνει εντύπωση είναι η οθόνη που βρίσκεται πίσω από ένα κήπο, με πάρα πολλά φυτά μπροστά της, μακριά από την πρώτη σειρά των καθισμάτων. Δεν είναι μεγάλη, αλλά δεν θα χωρούσε και μεγαλύτερη. Το μπαρ βρίσκεται μπροστά, στα δεξιά της οθόνης και συμπορεύεται με τη ρετρό φιλοσοφία της αίθουσας, προσφέροντας τα βασικά. Αίσθηση θα σας προκαλέσει επίσης ότι τα δέντρα σκεπάζουν την αίθουσα, δημιουργώντας ένα αλλόκοσμο και αλλόχρονο περιβάλλον που ενισχύουν οι νυχτερίδες που πετούν χαμηλά κάτω από τα κλαδιά των δέντρων (αλλά δεν ενοχλούν). Στην προβολή υποφέρει εξίσου όπως και το Πάλας από τους περιορισμούς του αρχείου mp4 που προβάλλεται από απλό προτζέκτορα (χαμηλή φωτεινότητα και ευκρίνεια), ενώ ο ήχος είναι μονοφωνικός. 

Όασις
Πρατίνου 7, Παγκράτι
Στάσεις λεωφορείου και τρόλλεϋ: Άλσος (γραμμές 2, 11, 054, 203, 204), Πλατεία Παγκρατίου (γραμμές 11, 054, 203, 204)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)