Κινηματογράφοι - Εκράν (θερινός)





Το Εκράν αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση θερινού κινηματογράφου της Αθήνας που έχει καθιερωθεί μέσα στα χρόνια ως σημείο αναφοράς της πόλης, απλά και αθόρυβα, χωρίς να ξεχωρίζει ουσιαστικά για κάτι, πέραν της σταθερής παρουσίας του στην περιοχή της Νεάπολης, πλησίον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, από το 1969. Κινηματογράφος γειτονιάς κατ' ουσίαν, το Εκράν έχει γίνει τραγούδι από το δίδυμο Κραουνάκη-Νικολακοπούλου, αλλά και από τον Βαγγέλη Καζούλη. Ανατρέχοντας λίγο στην ιστορία του, το Εκράν φαίνεται να έγινε τοπόσημο μέσα στα χρόνια, όταν από συνοικιακό σινεμά λαϊκών ταινιών άλλαξε προγραμματισμό στα χρόνια του '70, λίγο μετά τη μεταπολίτευση και προσανατολίστηκε σε εναλλακτικό πρόγραμμα με ευρωπαϊκές και φεστιβαλικές ταινίες, εμμένοντας σε αυτό τον χαρακτήρα μέχρι σήμερα. Το Εκράν έχει γαλουχήσει γενιές σινεφίλ της πόλης, χωρίς ποτέ να γίνει σνομπ ή να χάσει τον φιλόξενο και οικογενειακό χαρακτήρα του, ακόμη και σήμερα που αποτελεί μέλος της αλυσίδας Θερινά Σινεμά. 

Βρίσκεται λίγο πίσω από την Αλεξάνδρας, μέσα στα στενά της Νεάπολης, δυο βήματα από τον έτερο ιστορικό κινηματογράφο της περιοχής, τα Παναθήναια, δημιουργώντας μια άτυπη πιάτσα. Η πρόσοψή του, πρόσφατα ανακαινισμένη, χαρακτηρίζεται από την κλασσική και απαράλλακτη φωτεινή του επιγραφή, αλλά και από το στιγμιότυπο της βωβής ταινίας Από τη Γη στη Σελήνη του Ζωρζ Μελιές. Η είσοδος είναι στη γωνία του οικοπέδου, όπου θα συναντήσετε το ταμείο (ουσιαστικά ως προέκταση του μπαρ) και ένα φιλόξενο stand με free press. Η κυρίως αίθουσα είναι μεγάλη, καταπράσινη (κυριολεκτικά και μεταφορικά), με πολλές θέσεις σε άνετη διάταξη μεταξύ τους και πολλά τραπεζάκια. Το μπαρ είναι στο πίσω μέρος και θα σας καλύψει τις βασικές ανάγκες για σνακ και ποτό. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το πόσο ξεχωρίζει ο κήπος του σινεμά σε σχέση με τις κακάσχημες πολυκατοικίες που φαίνονται στον ακάλυπτο αριστερά της αίθουσας, αλλά και το μέγεθος της οθόνης, που είναι από τις μεγαλύτερες σε θερινό. Πουλιά μέσα στις φυλλωσιές, νυχτερίδες που πετούν κάτω από τα κλαριά και κάποιες αδέσποτες γάτες που κυκλοφορούν στο χώρο θα σας συντροφεύσουν μέχρι να αρχίσει η ταινία. Το Εκράν είναι εξοπλισμένο με σύστημα ψηφιακής προβολής και με δυνατό μονοφωνικό ήχο.

Εκράν

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Περισσότερους θερινούς κινηματογράφους θα βρείτε συγκεντρωμένους εδώ. Για τη συγκεντρωτική λίστα των σινεμά, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)